Birger Jarls ek den äldsta i Stockholm!

Birger jarls ek (text från Wikipedia) (även Kung Valdemars ek) är en ek som står mitt i Essingeledens trafikplats Kristinebergsmotet på västra Kungsholmen i Stockholm. Eken är uppemot 800 år gammal och därmed lika gammal som Stockholm och bär därför namnet efter stadens grundare Birger jarl. Eken har fortfarande lite liv i sig, som visar sig i en grönskande gren och utgör numera högsta naturvärde, naturvärde klass 1, vilket motsvarar naturreservat.[1]Eken med Essingeleden i bakgrunden.

Birger jarls ek är idag en solitär ek, som kan vara uppemot 800 år gammal. På 1600- och 1700-talen växte den tillsammans med andra ekar i Stora Hornsbergs slottspark. Fortfarande på 1930-talet stod den orörd på en äng mellan Kristinebergs slott samt dåvarande Iris-Hornsbergs trädgårdskoloni och Hornsbergsvelodromen. Sedan dess har koloniträdgården och velodromen rivits och bebyggelsen krupit närmare. På 1930-talet mättes eken av Rutger Sernander då hade den en omkrets på 6,10 meter mätt 1,5 meter över marken.[2]

Eken blev så småningom ihålig och fylldes med betong i slutet av 1950-talet. När Essingeleden planerades, i början av 1960-talet, sägs det att man flyttade den planerade vägsträckningen för att bevara eken.[1] Numera står eken bara drygt tio meter väster om Essingeleden vid trafikplatsen i Kristineberg. Trädet har en diameter på 202 cm i brösthöjd och är därmed en av nio ekar i Stockholms stad som har en diameter över 200 cm enligt en dokumentation från 2007 (de övriga åtta ekarna finns samtliga på Djurgården).

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *